Moak

_DSC1700

Caffè Moak on sisilialainen paahtimo joka sijaitsee Modican kaupungissa aivan Sisilian eteläkärjessä, eli melkein niin etelässä kun Euroopassa pääsee. Nimi tulee Modican arabinkielisestä nimestä (Moac), sillä Sisilialla on ollut monta vallitsijaa eri aikoina.

Moakin perusti kaupungin oma poika Giovanni Spadola vuonna 1967 vanhempiensa autotallissa Modican keskiaikaisessa kaupunginosassa, vain kivenheiton päässä kirkosta joka vilahtaa TV:stä tutun kommissaari Montalbanon dekkareissa.

Giovannin poika Alessandro ”Sandro” Spadola on nykyään yrityksen johdossa, mutta isä Giovanni osallistuu edelleen päivittäin paahtimon työhön. Ensimmäinen hänen kehittämänsä sekoitus oli Stella. Stella avaa silmät veden laadun merkitykselle: tämä sekoitus maistuu makealta Italiassa ja kaikkialla missä vedessä on paljon mineraaleja, mutta esimerkiksi Helsingin äärimmäisen puhtaalla vedellä valmistettuna se tuntuu melkeinpä kuivalta.

Suomessa suosituimpia espressokahveja ovat Moak Servito sekä Gusto Bar. Kaffecentralenin kehittämä Moak Filtro täydentää valikoimaa suodatinkahvilla. Filtroa löytyy sekä papuina että jauhettuna, 1,8 litran lasikannuun soveltuvana annospakkauksena.